Każdy kto choćby raz robił tradycyjne gołąbki wie ile czasu należy im poświęcić. I w tym tkwi największy problem poprostu czasami przychodzi ochota na gołąbki a czasu nie mamy zbyt wiele. Dlatego w takich sytuacjach stosuję ten przepis.
60 min
Składniki:
500 gram mięsa z piersi z kurczaka i indyka
1/4 części kapusty u mnie kapusta pekińska
4 marchewki
zioła: kminek, papryka słodka, ostra, czosnek, tymianek, pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
1 mała cebulka
olej do smażenia
Gołąbki inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, kapustę drobno szatkuje. Mięso mielone mieszam z ziołami dodaje kapustę, 3/4 marchewki,czosnek.
Formuje kuleczki, obsmażam na patelni z każdej strony.
2.Na dużej patelni podsmażam drobno posiekaną cebulkę oraz marchewkę, smażymy chwile .
Następnie dodaje przecier pomidorowy i doprawiam do smaku ziołami. wkładam kuleczki z mięsa do sosu i pod przykryciem duszę około 30 min na średnim ogniu.
Podaję z ryżem.
Komentarze