Gargamel wg. Siostry Anastazji

4.5 (168 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto składa się z 3 placków przełożonych maślanym kremem. Dwa placki na zewnątrz są piernikami, natomiast środkowy składa się głównie z bakalii. Mnie osobiście krem nie przypadł do gustu, jednak domownikom smakował. Wypróbujcie przepis i sami napiszcie co sądzicie o tym cieście :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    6 jaj
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag płynnego miodu
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka sody
    1 kostka margaryny
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    20 dag bakalii

    Wkładka:
    4 jabłka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    25 dag mąki pszennej
    1 łyżeczka sody
    4 jaja
    25 dag bakalii
    Masa:
    25 dag masła
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Gargamel wg. siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe
    Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Pod koniec ucierania dodajemy pozostałe składniki. Pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniejszym ciastem. Ciasto dzielimy na 2 placki i pieczemy ok. 30-40 min w temp 180 C lub do momentu, aż wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha. Studzimy.
  • 2. Wkładka
    Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy bakalie, żółtka, mąkę wymieszaną z sodą, na końcu ubitą piane z białek. Pieczemy placek w temp 180 C ponownie przez 30-40 min. (Należy kontrolować czas pieczenia i jakiś czas zaglądać do ciasta przez szybkę. Czas pieczenia wydłuży się jeśli wasze jabłka miały w sobie dużo soku). Pozostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Masa
    Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Stopniowo dodajemy śmietanę. Masę dzielimy na dwie części.
  • 4. Przełożenie ciasta: Piernik - część masy - wkładka - druga część masy - piernik - wierzch udekorować polewą.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje po nocy spędzonej w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jabłka Bakalie Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (188 ocen)

Migdałowiec

To może cię zainteresować