Miodek wg przepisu Siostry Anastazji

5 (170 ocen)

  • 60 min

Ciasto bardzo delikatne z wyczuwalną nutką miodu, muśnięte jabłkowym aromatem i bitą śmietaną.

  • 60 min

Składniki:

  • • Ciasto:
    1 kg mąki (polecam krupczatkę)
    1 kostka margaryny
    4 jajka
    30 dag płynnego miodu
    2 łyżeczki sody
    1 szkl. cukru pudru

    Masa jabłkowa
    2 kg jabłek
    2 łyżki masła
    2 suche galaretki

    Masa śmietanowa
    1/2 l śmietany 30 % do ubijania
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    masa krówkowa
    orzeszki
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Desery

Miodek wg przepisu siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę przesiekać z mąką, sodą i cukrem pudrem. Dodać miód i jajka. Zagnieść ciasto. Upiec cztery placki. Masa jabłkowa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przesmażyć chwilkę z masłem na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodać galaretkę, wymieszać i smażyć przez chwilkę aż do momentu rozpuszczenia galaretki. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilość gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z letnią żelatyną. Przełożenie: Na pierwszy placek nałożyć połowę masy jabłkowej przykryć drugim. Na drugim rozłożyć masę śmietanową przykryć trzecim plackiem. Na trzecim placku rozłożyć pozostałą masę jabłkową i przykryć czwartym plackiem. Wierzch posmarować masą krówkową i posypać orzeszkami. Bądź dowolnie udekorować np. polewą czekoladową

Porady

Ciasto równie dobrze można przełożyć powidłami śliwkowymi zamiast masą jabłkową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (188 ocen)

Migdałowiec

To może cię zainteresować