Piernik świąteczny wg siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło ucieramy z cukrem na puszek, dodajemy miód, żółtka, miksujemy krótko.
Potem wlewamy śmietanę, miksujemy do połączenia składników.
Następnie wsypujemy mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, miksujemy do połączenia.
2.Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie łyżką.
Na końcu wsypujemy bakalie i mieszamy.
Keksówkę o wymiarach 12x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra-dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Studzimy na kratce, możemy przełożyć powidłami, dowolnie przystrajamy.
Smacznego !
Porady
Przepis zmodyfikowałam na porcję wypieku na jedną keksówkę.
Komentarze