Galareta "Świnka"

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Świetny pomysł na Imprezę :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • pusta butelka po wodzie mineralnej 1,5 l
    3 ćwiartki z kurczaka
    2 marchewki
    2 pietruszki
    słoik z mix em warzyw ( marchew,kukurydza,groszek)
    żelatyna spożywcza wieprzowa na 2 litry wywaru
    plaster wędliny
    2 goździki
    5 ziarnek ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    sól,pieprz
    3 marchewki starte na grubych oczkach tarki
    opcjonalnie jajko ugotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galareta "świnka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. do garnka wlewam ok 2,5 l wody. Ćwiartki obieram ze skóry ,myję. Marchew i pietruszkę obieram i wkładam wszytko do wody wraz z liśćmi laurowymi i trzema ziarenkami ziela angielskiego i tak gotuje wszytko ok godziny.W sezonie letnim do wywaru dodaję z dwa liście świeżego lubczyku.W tym czasie przygotowuję butelkę po wodzie tzn, odcinam dno butelki.

    Gdy już mam wywar gotowy wyławiam ćwiartki i obieram dokładnie z mięsa ."Rosół" przecedzam na sicie aby pozbyć się warzyw i ewentualnych szumowin doprawiam solą i pieprzem , wsypuję do już czystego płynu żelatynę ,mieszam i dostawiam.
    Do butelki wkładam w kolejno troszkę groszku,marchewki,kukurydzy ,mięsa. Czynność powtarzam do zapełnienia butli, wlewam delikatnie galaretę i schładzam w pozycji pionowej (korkiem w dól).
    Gdy już galaretka stężeje, przecinam wzdłuż butelkę i delikatnie wyciągam "prosiaczka" kładę na starta na grubych oczkach marchew, z plastra szynki wycinam ,uszy,nos i ogon. Miejsce na uszy nacinam i wkładam szynkę, nos mocje za pomocą dwóch goździków natomiast oczy to ziele angielskie.

    SMACZNEGO !!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować