Galareta "świnka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.do garnka wlewam ok 2,5 l wody. Ćwiartki obieram ze skóry ,myję. Marchew i pietruszkę obieram i wkładam wszytko do wody wraz z liśćmi laurowymi i trzema ziarenkami ziela angielskiego i tak gotuje wszytko ok godziny.W sezonie letnim do wywaru dodaję z dwa liście świeżego lubczyku.W tym czasie przygotowuję butelkę po wodzie tzn, odcinam dno butelki.
Gdy już mam wywar gotowy wyławiam ćwiartki i obieram dokładnie z mięsa ."Rosół" przecedzam na sicie aby pozbyć się warzyw i ewentualnych szumowin doprawiam solą i pieprzem , wsypuję do już czystego płynu żelatynę ,mieszam i dostawiam.
Do butelki wkładam w kolejno troszkę groszku,marchewki,kukurydzy ,mięsa. Czynność powtarzam do zapełnienia butli, wlewam delikatnie galaretę i schładzam w pozycji pionowej (korkiem w dól).
Gdy już galaretka stężeje, przecinam wzdłuż butelkę i delikatnie wyciągam "prosiaczka" kładę na starta na grubych oczkach marchew, z plastra szynki wycinam ,uszy,nos i ogon. Miejsce na uszy nacinam i wkładam szynkę, nos mocje za pomocą dwóch goździków natomiast oczy to ziele angielskie.
Komentarze