Galareta wieprzowa - świnka

4.5 (146 ocen)

  • 2 godz.

Galareta świnka to moja propozycja na zabawne i ładne podanie tradycyjnej galarety wieprzowej. Niestety podczas wyciągania ,,wieprzków" z butelki urwałam im ryjki, ale myślę, że i tak efekt końcowy wyszedł świetny :) Danie jest pracochłonne, ale cieszy oczy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
    1 golonka wieprzowa (przednia)
    40 dag żeberek
    kilka ziaren ziela angielskiego
    4 liście laurowe
    3 łyżki żelatyny
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku

    drobiowa wędlina w plastrach
    oliwki
    goździki


    1 butelka 1,5 l
    1 butelka 0,5 l
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Galareta wieprzowa - świnka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Galaretę przygotowujemy ok 2 dni przed podaniem. Nóżki wieprzowe i golonkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok 1 godz. - mięso się dokładnie oczyści. Po godzinie mięso przelewamy jeszcze raz zimną wodą, wstawiamy do garnka w taki sposób, aby mięso było blisko siebie (najlepiej, aby było ściśnięte) i zalewamy wodą tak, by w całości je przykryć. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.

    2. Mięso na galaretę gotujemy ok 3 godzin na bardzo małym ogniu, co jakiś czas ściągamy z wierzchu szumowiny. Po 2 godzinach gotowania dodajemy żeberka.

    3. Ugotowane, miękkie mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki. Wodę przecedzamy przez sitko w celu pozbycia się kulek ziela angielskiego i liści laurowych. Do wody z gotowania dodajemy pokrojone mięso, oraz rozpuszczoną żelatynę. Doprawiamy do smaku wyciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.

    4. Do butelek (najlepiej przez lejek) wlewamy wodę z mięsem - butelki musimy zapełnić po samą nakrętkę! W pozycji leżącej chowamy do lodówki na 2 dni.

    5. Galaretę przed podaniem trzeba wyciągnąć z butelek - i tu mogą zacząć się schodki. Butelkę należy naciąć wzdłuż (od wieczka aż po sam koniec), a następnie w paru miejsach wszerz. Świnkę razem z ponacinaną butelką przekładamy na talerz i dopiero delikatnie pozbywamy się butelki. Ja do mojej świnki dodałam za mało żelatyny, dlatego odpadły mi ryjki :)

    6. Świnkę dekorujemy oliwkami i szynką. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny.


    SMACZNEGO :-)

Porady

http://manciawkuchni.blogspot.com/2015/04/galareta-wieprzowa-swinka.html

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować