Ciasto "bananowiec" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę o wymiarach 35 x 20 cm wyłożyć tylko dno! papierem do pieczenia. Boki zostawiamy suche.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st ,termoobieg.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy całe jajka i zaczynamy ubijac.
Gdy jajka zaczną się pienić wlewamy gorącą wodę,dalej ubijamy i dodajemy stopniowo cukier.
Gdy już uzyskamy ubitą pianę stopniowo i powoli dodajemy mąkę i mieszamy ruchami od dołu już łyżką. Masę wylewamy na formę i pieczemy przez ok 30 min w 180 st.
Upieczony biszkopt studzimy.
2.
Banany kroimy w talarki i układamy jeden obok drugiego na biszkopcie.
Do garnka wlewamy sok i wsypujemy budynie. Całość podgrzewamy aż uzyskamy gesty budyń. Najlepiej cały czas mieszać bo łatwo przypalić! Gdy tylko zgęstnieje od razu ściągamy z palnika i wsypujemy galaretki,mieszamy .
6 łyżek masy odkładamy do miseczki i studzimy. Pozostała ciepłą masę wylewamy na nasze banany na biszkopcie. Ciasto studzimy ,tylko do momentu żeby budyń był zimny.
3.
Kremówkę ubijamy ,na koniec dodajemy budyń. Jeszcze chwilkę ubijamy.
Wykładamy ubitą śmietanę na ciasto,wyrównujemy.
Bananowca chłodzimy ,najlepiej przez noc.
Do dekoracji strata na dużych oczkach tarki biała czekolada.
Komentarze