Francuski przekładaniec z wiśniami

4.5 (145 ocen)

pyszne, nie za słodkie ciasto, polecam !

Składniki:

  • ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    -1 szklanka kwaśnej śmietany
    -250g margaryny
    -4 żółtka
    -2 lyzeczki proszku do pieczenia

    Piana wiśniowa:
    - 1 szlanka cukru
    -6 białek
    -1 opakowanie kisielu wiśniowego
    - słoik wisni w syropie(moga być też świeże)

    Masa budyniowa:
    -1 litr mleka
    -1 szklanka cukru
    - 2 opakowania cukru wanilinowego
    -7 lyżek mąki pszennej
    -7 łyzek mąki ziemniaczanej
    -200g margaryny
    -3 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Francuski przekładaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto :
    1. z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 6 równych części
    2. każda częśc rozwałkowac na placki wielkości blachy.




    Piana:
    1. białka ze szczyptą soli ubić na sztywno
    2.gdy białka będą sztywne, wsypywać cukier, miksować do rozpuszczenia cukru
    3. na koniec dodać kisiel, dokladnie wymieszać.

    Formę do pieczenia wyłożyc papierem i przełożyć 1 blat ciasta, następnie na nim rozsmarować 1/3 cześci kisielu i porozrzucać gdzieniegdzie wiśnie, przykryć 2 blatem, piec do zrumienienia( ok 20-25 min w 170 stp), tak samo postąpić z resztą.




    Masa budyniowa:
    1.z litra mleka odlać szklankę i zmiksować ją z 3 jajkami oraz 7 łyzka mąki pszennej i 7 łyżkami mąki ziemniaczanej.
    2.pozostałe mleko zagotować z cukremi
    3. do gotującego sie mleka wlać mieszanine z jajek i mąk. składniki polączyć. Przyrządzić gęsty krem i przestudzić do temperatury pokojowej co jakiś czas mieszając.
    4. miekkie masło utrzeć mikserem na puch, nastepnie cały czas miskując dodawać porcjami ostudzony budyń



    Składanie ciasta:
    upieczone, przestudzone ciasta przekładać masą, tzn pierwszy blat-połowa masy budyniowej-2 blat-reszta masy budyniowej-3 blat

Porady

placki są kruche, uważac przy przekładaniu ciasto można posypać cukrem pudrem owoce użyte w cieście można zmienić w zależności od upodobania, wtedy też zmieniamy smak kislu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować