Francuska tarta z jabłkami

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podana z sosem i lodami może być wykwintnym deserem na rodzinnej uroczystości.

Składniki:

  • Ciasto:
    jajko
    1,5 szkl. mąki
    12,5 dag margaryny
    1/2 szkl. cukru

    Masa:
    3 jajka
    1/2 szkl. cukru
    20 dag śmietanki 30-proc.
    łyżka mąki

    Polewa waniliowa:
    1/2 kostki masła
    3/4 szkl. cukru
    3/4 szkl. śmietanki 30-proc.
    cukier waniliowy

    Oraz:
    3 jabłka
    lody
    masło do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Francuska tarta z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: margarynę siekamy z mąką. Dodajemy jajko i cukier, zagniatamy (jeśli
    ciasto będzie zbyt twarde, wlewamy trochę wody). Rozwałkowujemy
    i wykładamy na posmarowaną masłem formę do tarty.
  • 2. Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Wykładamy na ciasto.
  • 3. Robimy masę: jajka miksujemy z cukrem, dodajemy mąkę i śmietankę. Miksujemy minutę. Wylewamy na jabłka. Pieczemy 40 minut w 180 °C.
  • 4. Składniki polewy gotujemy do zgęstnienia. Dekorujemy tartę. Podajemy z lodami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować