flaki z jelenia

4.5 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Jestem córką leśniczego, a zarazem świetnego myśliwego, który od wielu lat należy do koła łowieckiego. Jeżeli więc już jem mięso to musi być to dziczyzna. Tata upoluje, a ja zastanawiam się jak przygotować to szlachetne mięso. Dziś pora na flaczki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1-2 żołądki z jelenia, jak nie mamy ewentualnie może być wołowy
    bulion mięsno-warzywny(ja zrobiłam na żebrach z jelenia i wiejskiej kury) włoszczyzna
    1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    pieprz świeżo mielony
    sól z czosnku niedźwiedziego
    papryczka chili
    majeranek
    liść laurowy
    ziele angielskie
    pieprz kolorowy ziarnisty
    kawałek świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpocznę od opisu przygotowania flaków z surowych żołądków jelenich. Zalewamy je zimną mocno osoloną wodą i zostawiamy na noc w zimnym miejscu, czynność powtarzamy zmieniając wodę. Gotujemy, dokładnie obieramy z naskórka, tłuszczu i innych niejadalnych części. Oczyszczone, kroimy w paski. Obgotowujemy je w osolonej wodzie.
  • 2. Z wcześniej ugotowanego bulionu wyławiamy mięso i warzywa.
  • 3. Do czystego rosołu dodajemy flaki, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i kolorowy pieprz i chili. Flaki gotujemy do miękkości.
  • 4. Ugotowane mięso obieramy i kroimy na kawałki.
    Marchewkę, pietruszkę i selera z bulionu ścieramy na grubych oczkach. Mięso i warzywa dodajemy do bulionu.
  • 5. Flaczki z dziczyzny są delikatne dlatego je zaprawiam koncentratem pomidorowym i doprawiam na koniec zmielonym pieprzem i majerankiem.
    Podaję z ulubionym pieczywem.

Porady

Kuchnia staropolska opierała się na dobrym mięsie, warto wrócić czasem do korzeni i sięgnąć do tradycji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować