REKLAMA

Flaki z jelenia

wyświetlono: 65 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Szlachetne w smaku flaki z jelenia.

opublikowany: 25.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 4 godz.
  • Trudny

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych ugotowanych flaków z jelenia
    3 marchewki
    seler korzeniowy
    3 pietruszki
    por
    2 cebule
    lubczyk
    majeranek
    1-2 cm kawałek imbiru
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    1-2 kwiaty muszkatu
    szczypta szafranu
    pieprz ognisty
    3 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    sól morska
    2 łyżki oleju

    rosół:
    kark z jelenia
    żebra z jelenia
    pęczek włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, por)
    pomidor
    3-4 liście laurowe
    łyżeczka ziaren pieprzu zielonego
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    szczypta szafranu
    mieszek gwiazdki anyżku
    kwiat muszkatu
    1-2 cm kawałek imbiru
    lubczyk
    sól morska
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na rosół przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, tak by pokryło mięso. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Wywar przecedzamy przez sito.
  • warzywa 2. Włoszczyznę ścieramy na grubym oczku. Dusimy na oleju. Do warzyw dodajemy starty imbir, liście laurowe, ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran i pieprz ognisty.
  • flaki 3. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane flaki. Zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
  • flaki 4. Podajemy gorące posypane posiekanym lubczykiem i natką pietruszki.

Porady

Część ugotowanego mięsa z rosołu można dodać do flaków, a z reszty mięsa i warzyw można przygotować pasztet podobnie jak w przepisie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasztet-z-sarniny-i-kurek-w-platkach-owsianych

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Ika 1961

kiełbasa z jelenia

Mięso, podobnie jak w przypadku kiełbasy z dzika, przyprawiam tylko solą, pieprzem, jałowcem i czosnkiem.

kategoria: Przekąski opublikowany: 19.02.2020 | wyświetlono: 4535 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 1
Dodane przez: wiesiołek 20180825_211701 (3)

Flaki wołowe na rosole

Flaki wołowe - prawdziwie męska potrawa ale nie tylko...odważnym kobietom też smakuje :)

kategoria: Zupy rosół flaczki opublikowany: 01.04.2014 | wyświetlono: 467128 Książki kucharskie: 9 | Polecenia: 0
Dodane przez: Beata12 944684_673765892771237_7676383164500564981_n

Flaki wieprzowe

dobra pożywna zupa

kategoria: Zupy opublikowany: 19.11.2014 | wyświetlono: 7592 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: luna19 luna19

Kiełbasa z jelenia

domowe wędliny

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.04.2015 | wyświetlono: 15006 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE