Flaki z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na rosół przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, tak by pokryło mięso. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Wywar przecedzamy przez sito.
2.Włoszczyznę ścieramy na grubym oczku. Dusimy na oleju. Do warzyw dodajemy starty imbir, liście laurowe, ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran i pieprz ognisty.
3.Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane flaki. Zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
4.Podajemy gorące posypane posiekanym lubczykiem i natką pietruszki.
Porady
Część ugotowanego mięsa z rosołu można dodać do flaków, a z reszty mięsa i warzyw można przygotować pasztet podobnie jak w przepisie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasztet-z-sarniny-i-kurek-w-platkach-owsianych
Komentarze