Flaki z jelenia

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Szlachetne w smaku flaki z jelenia.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • 1 kg oczyszczonych ugotowanych flaków z jelenia
    3 marchewki
    seler korzeniowy
    3 pietruszki
    por
    2 cebule
    lubczyk
    majeranek
    1-2 cm kawałek imbiru
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    1-2 kwiaty muszkatu
    szczypta szafranu
    pieprz ognisty
    3 liście laurowe
    3-4 ziela angielskie
    sól morska
    2 łyżki oleju

    rosół:
    kark z jelenia
    żebra z jelenia
    pęczek włoszczyzny(marchewka, pietruszka, seler korzeniowy, por)
    pomidor
    3-4 liście laurowe
    łyżeczka ziaren pieprzu zielonego
    3-4 ziarna ziela angielskiego
    szczypta szafranu
    mieszek gwiazdki anyżku
    kwiat muszkatu
    1-2 cm kawałek imbiru
    lubczyk
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaki z jelenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na rosół przekładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, tak by pokryło mięso. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Wywar przecedzamy przez sito.
  • warzywa 2. Włoszczyznę ścieramy na grubym oczku. Dusimy na oleju. Do warzyw dodajemy starty imbir, liście laurowe, ziele angielskie, kwiat muszkatu, szafran i pieprz ognisty.
  • flaki 3. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowane flaki. Zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem.
  • flaki 4. Podajemy gorące posypane posiekanym lubczykiem i natką pietruszki.

Porady

Część ugotowanego mięsa z rosołu można dodać do flaków, a z reszty mięsa i warzyw można przygotować pasztet podobnie jak w przepisie: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pasztet-z-sarniny-i-kurek-w-platkach-owsianych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Flaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować