Jedno z dań jakie nawet moja mama chwali że wychodzi lepsze niż to wykonywane przez nią samą.
30 min
Składniki:
- pęczek włoszczyzny(marchew , pietruszka korzeniowa i naciowa, seler korzeniowy i naciowy)
- 1kg flaków wołowych, bądź po 0,5kg wieprzowych i wołowych
- jeden kurczak
- przyprawa do flaków
-sól
-pieprz
-papryka ostra w proszku
-majeranek
Flaki po mojemu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Flaki ugotuj aby były miękkie, odcedź wodę.
2.W drugim garnku ugotuj rosół tak jak to zwykle robisz w niedzielę na tym kurczaku i włoszczyźnie. Następnie przelej przez ściereczkę oddzielając czysty bulion.
3.Kurczaka obierz i pokrój w paski , marchewkę w kostkę i drobno resztę włoszczyzny(chyba że nie lubisz to wystarczy tylko marchewka)
4.Bulion przelej do garnka w którym chcesz przyrządzić danie dodaj ugotowane flaki, pokrojonego kurczaka i włoszczyznę . Zagotuj , dopraw przyprawą do flaków , sola ,pieprzem ,papryka pogotuj jeszcze chwile i danie gotowe. Smacznego:)
Porady
Ja osobiście dodaje zioła prowansalskie które dodaje prawie do wszystkiego:) ale oczywiście to kwestia upodobań:)
Komentarze