Flaczki z żołądków drobiowych

4.49 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję dla moich kochanych chłopaków: męża Rafała i 2-letniego Antosia. Pomysł na flaczkipodsunęła mi teściowa.

Składniki:

  • ● 1 kg żołądków drobiowych lub indyczych
    ● 1/2 kg wołowiny lub antrykotu
    ● 2 średnie pietruszki
    ● 2 średnie marchewki
    ● 1/4 średniego selera
    ● ostra papryka w proszku
    ● łyżka mąki pszennej
    ● łyżka masła
    ● majeranek
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (151 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Flaczki z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki myjemy, gotujemy,
    aż będą miękkie, odcedzamy.
    Wołowinę myjemy i gotujemy.
    Gdy będzie miękka, wyjmujemy, wywar zachowujemy. Żołądki
    i wołowinę kroimy
    w paski. Wkładamy z powrotem
    do wywaru i gotujemy.
  • Flaczki z żołądków drobiowych 2. Włoszczyznę oczyszczamy,
    ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Wkładamy do garnka
    i gotujemy, aż warzywa zmiękną.
    Doprawiamy papryką, pieprzem
    i solą do smaku
  • 3. Mąkę podsmażamy na suchej
    patelni, gdy zbrązowieje,
    dodajemy masło i rozprowadzamy
    wodą. Zasmażkę wlewamy
    do flaczków. Doprawiamy
    majerankiem.
  • 4. Zupę studzimy, ponownie
    podgrzewamy i podajemy
    z pieczywem.

Porady

● Żołądki można też przed gotowaniem moczyć w wodzie ok. godziny, po 30 minutach wlewając świeżą wodę. ● Zupę można przygotować również bez dodatku wołowiny. Wówczas zwiększamy ilość żołądków o 1/2 kg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Notka redakcyjna

PPWS_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować