Fioletowa wieża naleśnikowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przyślij Przepis obchodzi 5 urodziny, więc musi ten szczególny dzień zacząć pysznym i pożywnym śniadaniem- proponuję kolorową i naturalną wieżę naleśnikową :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka
    1 szklanka + 3 łyżki mąki pszennej
    3 jajka
    45 dag borówki amerykańskiej
    25 dag malin
    50 dag truskawek
    300 ml śmietany 30 %
    3 łyżki cukru
    olej rzepakowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Fioletowa wieża naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Borówki dokładnie myjemy, osuszamy. Szklankę owoców miksujemy. Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy mleko, zmiksowane borówki i mąkę. Dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do ciasta naleśnikowe i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy (najlepiej w jedną stronę).
  • 2. Masę odstawiamy i ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec dodajemy cukier. Wkładamy do lodówki, aby śmietana nie opadła. Myjemy truskawki oraz maliny i osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  • 3. Rozgrzewamy patelnię do naleśników i przy pomocy pędzelka smarujemy ją odrobiną oleju. Smażymy niewielkie okrągłe rumiane placuszki.
  • 4. Gdy naleśniki lekko przestygną, nakładamy łyżkę śmietany i układamy plasterki truskawek. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, który również smarujemy śmietaną i układamy owoce (całe maliny lub np. maliny z borówką). Następnie kładziemy kolejny placuszek, przybieramy bitą śmietaną i owocami. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Porady

Możemy bitą śmietanę nakładać także na naleśniki od razu po och usmażeniu, ale należy je wtedy posmarować cieniutką warstwą mocno schłodzonego dżemu, który zapobiegnie rozpuszczeniu się śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować