Fioletowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jasne ciasto-:margarynę stopić,wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem,dodać mleko,mąkę i sodę,wlać margarynę wymieszać. Białką ubić dodać do ciasto. Piec 30min,w temp.150 stponiach.
2.Fioletowy biszkopt:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodawać po jednym żółtku,ubijając dodawac mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem oraz odrobiną barwnika.Wylać na formę, piec ok.25min,w temp.150 stopnich.
3.Masa serowa: Galaretki i żelatynę rozpuścić w dwóch szklankach wody.Ser ubić z jogurtem i cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym,dodac tężęjąca galaretkę.
4.Pianka śmietanowo-jogurtowaŻelatyne rozpuścić w 1/3 szkl.wody. kremówkę ubić z cukrem, dodać jogurt i żelatynę.Do pianki dodać jagody według uznania.
5.Przełożenie ciasta: Na jasne ciasto wylewamy masę serową,przykrywamy fioletowym biszkoptem, na biszkopcie układamy biszkopty posmarowane dżemem,dajemy piankę śmietanowo-jogurtową. Na ciasto wylewamy tężejące galaretki, przygotowane według instrukcji na opakowaniu.
Komentarze