wieża naleśnikowa

0 (0 ocen)

  • 2 min

Jest to świetne danie, które można zrobić, kiedy w kuchni powieje nudą. Jest naprawdę smaczne, kolorowe i bardzo oryginalne. Może być propozycją na obiad, kolację.Przepis jest wynikiem prób i błędów.

  • 2 min

Składniki:

  • NA NALEŚNIKI:
    2 jajka
    woda (najlepiej gazowana)
    mąka ok. 0,5 kg
    sól (ok. 1 łyżeczki)
    olej (ok. 1 łyżeczki)
    FARSZ:
    gotowa Mieszanka Chińska
    ketchup (dobrej jakości)
    smaczna kiełbasa toruńska lub zwyczajna
    1 cebula
    1-2 żółtko
    śmietana 18%
    ser żółty kostka (chyba najlepszy edamski)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wieża naleśnikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
    Przygotowujemy naleśniki: Jajka ubijamy na pianę mikserem (naprawdę warto to zrobić), następnie dodajemy sól, wodę gazowaną, mąkę, szczyptę oleju. Ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny, dzięki temu naleśniki są pulchniejsze i smaczniejsze (takie jest moje zdanie).
    Pieczemy naleśniki na patelni z dwóch stron. Potrzebujemy około 8-9 sztuk.
    Kiedy odstawiamy ciasto na naleśniki, możemy wykorzystać ten czas na zrobienie farszu.
    Mieszankę Chińską gotujemy, aż warzywa będą miękkie, solimy, odcedzamy.
    Smażymy cebulką razem z kiełbasą na patelni.
    Kiedy mamy już usmażone naleśniki, bierzemy naczynie żaroodporne (najlepiej okrągłe), smarujemy je masłem. Układamy warstwy:
    1. naleśnik, na nim rozsmarowujemy serek topiony, przykrywamy kolejnym naleśnikiem
    2. smarujemy grubej ketchupem (dobrym) i dajemy Mieszankę Chińską, na to kolejny naleśnik
    3. dajemy troszkę ketchupu (lub w ogóle) na to kiełbaska z cebulą i starty na tarce o grubych oczkach ser żółty, przykrywamy naleśnikiem
    4. następnie znowu warstwa ketchupu i Mieszanka Chińska, kolejny naleśnik
    5. ostatnia warstwa kiełbaska z cebulką, ser żółty, przykrywamy to naleśnikiem
    Śmietanę mieszamy z żółtkiem i ze startym serem żółtym, delikatnie przyprawiamy pieprzem, solą zalewamy tym naleśniki i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Ja piekę w temp. 160 stopni (z termoobiegiem) około godzinki, pod przykryciem. Sygnałem na to, że nasza zapiekanka jest już gotowa jest: piękny zapach unoszący się po kuchni oraz śmietanka, która się pięknie zetnie i zarumieni. Podajemy na ciepło. Na drugi dzień zapiekanka jest jeszcze smaczniejsza!
    Mam nadzieję, że ten przepis przypadnie do gustu wielu osobom, życzę smacznego!

Porady

Propozycje modyfikacji: - można stworzyć więcej warstw z serkiem topionym, jeśli ktoś lubi - Mieszankę Chińską możemy zastąpić smażonymi pieczarkami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować