Fiński chleb

4.5 (192 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tradycyna fińska receptura na pyszny,łatwy chleb o intensywnym aromacie melasy. Ciemna barwa i oryginalny zapach zachęcą każdego do spróbowania niejednej kromki. Idealny na letnie śniadanie na trawie.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - świeże drożdże: 20 gramów
    - ciepłe mleko (40-45 st. C): 200 mililitrów
    - melasa: 1.5 łyżki
    - oliwa: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka żytnia (dowolnego typu): 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 1.5 szklanki
    - goździki mielone: 0.5 łyżeczki
    - imbir mielony: 0.5 łyżeczki
    - miód: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Fiński chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozczynić w misce z ciepłą wodą. Dodać melasę i miód odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, goździki mielone oraz mielony imbir, wymieszać.
  • 2. Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy.
  • 3. Z ciasta uformować okrągły bochenek bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest luźne przełożyć bochenek do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami
  • 4. Odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
  • 5. Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.
  • 6. Wyjąć z piekarnika i rozkoszować się niezwykłym aromatem i oczywiście smakiem wypieku.

    Hyvää ruokahalua! (po fińsku 'Smacznego!')
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować