Tradycyna fińska receptura na pyszny,łatwy chleb o intensywnym aromacie melasy. Ciemna barwa i oryginalny zapach zachęcą każdego do spróbowania niejednej kromki. Idealny na letnie śniadanie na trawie.
1.Drożdże rozczynić w misce z ciepłą wodą. Dodać melasę i miód odstawić na 3-5 minut. Dodać oliwę, sól i mąkę żytnią, goździki mielone oraz mielony imbir, wymieszać.
2.Dodać mąkę pszenną, zamieszać 50 razy.
3.Z ciasta uformować okrągły bochenek bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto jest luźne przełożyć bochenek do oprószonego mąką koszyczka do wyrastania lub do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej np. otrębami
4.Odstawić do wyrastania na 30-60 minut.
5.Piekarnik nagrzać do 230 st C. Wstawić wyrośnięty bochenek oprószony wcześniej mąką, spryskać piekarnik w środku wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 210 st C i dopiekać kolejne 20-30 minut.
6.Wyjąć z piekarnika i rozkoszować się niezwykłym aromatem i oczywiście smakiem wypieku.
Komentarze