2 podwójne piersi z kurczaka,
oscypek około 70 g ,
tymianek i czosnek granulowany, sól, pieprz i słodka papryka,
bułka tarta i mąka do panierowania
2 jajka
olej
Filety z kurczaka z oscypkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi nacinamy od grubszej strony (robimy kieszonkę), uważając żeby nie przeciąć fileta na wylot. Mięso nacieramy przyprawami (jakie kto lubi, ja użyłam soli, pieprzu i słodkiej papryki)
2.Oscypka trzemy na tarce, dodajemy do niego tymianek i czosnek granulowany. powstałą mieszanką nadziewamy filety. spinamy wykałaczką tak, żeby farsz nie wypłynął.
3.Panierujemy tak, jak schabowe: w mące, jajku i bułce tartej.
4.Smażymy ze wszystkich stron na złoty kolor.
Porady
Ponieważ filety są dość grube, po usmażeniu wkładam je jeszcze na jakieś 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, żeby nie były surowe w środku
Komentarze