Filety z kurczaka zapiekane z majonezem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka kroimy na niewielkie kotlety, rozbijamy, przyprawiamy jarzynką i papryką ostrą, podpiekamy na rozgrzanym oleju, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Na tym samym tłuszczu delikatnie podsmażamy pokrojoną cebulę, dodajemy potarką na dużych oczkach marchewkę, smażymy kilka minut, a następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, doprawiamy ziołami prowansalskimi i oregano do smaku. Podlewamy wodą, dusimy na małym ogniu około 5 minut.
3.Mieszankę warzyw wykładamy na filety, smarujemy warstwą majonezu, obficie sypiemy pietruszką i kładziemy na to po plastrze sera.
Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 150 stopni.
Porady
Filety znakomicie smakują z ziemniakami i brokułami.
Komentarze