Filet z indyka z żurawiną w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i wysuszyć .Rozkroić płat mięsa na pół ,osolić ,posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin. Żurawinę namoczyć i wyłożyć na płat mięsa ,zwinąć w roladę. Związać nitką .
Mięso obsmażyć na patelni na oleju, następnie włożyć do brytfanki, podlać gorącą wodą lub bulionem , obłożyć masłem i przykryć pokrywką. Piec do miękkości około 1 godziny. Wystudzić.
Zlać sos z pieczeni i przecedzić. .Przygotować żelatynę , zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody.
Do przecedzonego sosu wlać przegotowanej wody/uzupełnić do 1 litra płynu/.Zagotować.
Do płynu dodać rozpuszczoną żelatynę ,wymieszać , nie gotować.
Doprawić solą ,pieprzem i ewentualnie odrobina octu.
Zimną roladę pokroić na plastry i zalać tężejącą galaretą. Udekorować owocami.
Porady
Zamiast żurawiny można dodać do środka śliwki suszone lub figi suszone.
Komentarze