Filet z indyka z żurawiną w galarecie

4.51 (143 ocen)

  • 4 godz.

Potrawa dietetyczna ,doskonała na spotkania rodzinne i towarzyskie

  • 4 godz.

Składniki:

  • filet z indyka około 1 kg
    2 łyżki masła
    olej
    Papryka w proszku
    Sól
    Pieprz
    Majeranek
    przyprawa uniwersalna
    10 dkg suszonej żurawiny
    2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.51 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Filet z indyka z żurawiną w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i wysuszyć .Rozkroić płat mięsa na pół ,osolić ,posypać przyprawami i odstawić na kilka godzin. Żurawinę namoczyć i wyłożyć na płat mięsa ,zwinąć w roladę. Związać nitką .
    Mięso obsmażyć na patelni na oleju, następnie włożyć do brytfanki, podlać gorącą wodą lub bulionem , obłożyć masłem i przykryć pokrywką. Piec do miękkości około 1 godziny. Wystudzić.
    Zlać sos z pieczeni i przecedzić. .Przygotować żelatynę , zalać ją kilkoma łyżkami zimnej wody.
    Do przecedzonego sosu wlać przegotowanej wody/uzupełnić do 1 litra płynu/.Zagotować.
    Do płynu dodać rozpuszczoną żelatynę ,wymieszać , nie gotować.
    Doprawić solą ,pieprzem i ewentualnie odrobina octu.
    Zimną roladę pokroić na plastry i zalać tężejącą galaretą. Udekorować owocami.

Porady

Zamiast żurawiny można dodać do środka śliwki suszone lub figi suszone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować