Filet z indyka w sosie

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Indyk to jedno ze zdrowszych mięs. Zawiera sporą ilość cynku, magnezu i potasu, a także witaminy z grupy B. Ze względu na dużą ilość białka, a małą zawartość tłuszczu jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
Polecane jest również dla alergików.
Indyk jest bardzo wdzięcznym mięsem, ponieważ przygotowuje się go szybko. Podobnie jak kurczaka.
Indyk w sosie, który dziś Wam proponuję, dusi się 25 minut.
Tak więc same plusy :) Zdrowe, pyszne i szybkie w przygotowaniu.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500-600 g. fileta z indyka
    1,5 szklanki bulionu
    1 cebula
    sól, pieprz, czosnek granulowany
    1-2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z indyka w sosie 1. Mięso pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Odstawić na pół godziny.
    Następnie mięso obtoczyć w mące. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, po kilka
    minut z każdej strony. Zalać gorącym bulionem.
    Cebulę przekroić na ćwiartki. Podsmażyć na osobnej patelni, następnie dodać do mięsa.
  • Filet z indyka w sosie 2. Przykryć patelnię i dusić mięso około 25 minut. W trakcie duszenia, można jeszcze delikatnie podlać mięso wodą.
    Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić nie wielką ilością mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

4.28 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Polędwiczki z indyka w sosie własnym

4.28 (220 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Polędwiczki z indyka w sosie własnym

smak i uczucie Szybki i smaczny obiad. 45 min

To może cię zainteresować