Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami

4.5 (156 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniala pieczeń na niedzielny obiad lub przyjęcie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 filet z indyka ok 1 kg
    200 g mięsa mielonego
    garść suszonej żurawiny
    garść suszonych śliwek
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    pieprz cytrynowy
    majeranek

    na marynatę
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka sosu sojowego
    szczypta trawy cytrynowej
    szczypta pieprzu cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 1. Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić do smaku i wyrobić. Filet umyć, osuszyć, przeciąć tak by powstał jeden duży płat. rozłożyć nadzienie grubą warstwą, następnie zwinąć i obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok godzinę,
  • Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 2. Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa.
    Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem żurawinowym i surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować