1 kg żołądków z indyka
0,5o dkg porcji rosołowych drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1/4 selera
kawałek pora
1 op żelatyny na 2 litry wody
2+2 listki laurowe
4+4 ziela angielskiego
ocet winny
2 litry wody
sól
pieprz
Żołądki z indyka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki oczyścić ,umyć i zalać wodą , dodać 4liście laurowe i 4 ziela angielskie ,osolić i ugotować do miękkości, około 1,5 godziny.
Włoszczyzną oczyścić i umyć.
W tym samym czasie ugotować rosół z porcji rosołowych z włoszczyzną , liśćmi laurowymi i zielem , osolić i doprawić pieprzem
Żołądki wyjąć z garnka i pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć w miseczkach razem z pokrojoną w kostkę marchewką.
Rosół przecedzić i dodać do niego rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Wywar doprawić solą ,pieprzem i odrobiną octu winnego.
Galaretą zalać pokrojone żołądki i wystudzić w lodówce.
Komentarze