1.Biszkopt I: żółtka oddzielamy
od białek. Białka ubijamy
na sztywną pianę z cukrem.
Delikatnie mieszając
drewnianą łyżką, dodajemy
przesiane i wymieszane:
mąkę, proszek do pieczenia
i kakao. Ciasto wlewamy do
tortownicy (śr. 28 cm) i pieczemy
ok. 45 minut w temp.
150 °C. Studzimy. Przekrawamy
na 2 placki.
2.Biszkopt II: białka ubijamy
z cukrem na sztywną pianę.
Delikatnie mieszając, dodajemy
mąkę, rodzynki (mogą
być wcześniej sparzone),
posiekane orzechy oraz
drobno pokrojone figi. Pieczemy
ok. 40 minut w temperaturze
130 °C.
3.Krem czekoladowy: kremówkę
gotujemy z czekoladami,
cukrem i cukrem waniliowym.
Studzimy, od
czasu do czasu mieszając
drewnianą łyżką. Krem wstawiamy
na 3 godziny do lodówki
w szczelnie zamkniętym
pojemniku.
4.Krem ubijamy. Żelatynę
rozpuszczamy w ok. 1/2
szklanki letniej wody, dodajemy
do kremu, mieszając
drewnianą łyżką.
5.W tortownicy układamy
kakaowy placek, wylewamy
2/5 kremu, nakładamy biszkopt
II i 2/5 kremu. Przykrywamy
drugim kakaowym
plackiem. Dekorujemy resztą
kremu i ewent. posypujemy
wiórkami czekoladowymi.
Komentarze