Faworki mięsne z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i razem z koperkiem dodać do jogurtu. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Lekko roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami.
Paski mięsa ponacinać wzdłuż na środku – otwór około 3 cm. Zwinąć tak samo jak tradycyjne chrusty.
3.Płatki porządnie rozdrobnić na panierkę. Obtoczyć w nich mięsne faworki.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Faworki ułożyć na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno podane z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).
Komentarze