Faworki mięsne z dipem czosnkowym

4.5 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mięso z piersi kurczaka smażone na kształt chrustów. Wbrew pozorom niesamowicie soczyste i delikatne.

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
    2 szklanki płatków kukurydzianych,
    2 duże jajka,
    sól,
    pieprz,
    ostra i słodka papryka w proszku,
    olej do smażenia,
    duży jogurt naturalny,
    3 ząbki czosnku
    łyżka posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Faworki Przekąski

Faworki mięsne z dipem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i razem z koperkiem dodać do jogurtu. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Lekko roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami.
    Paski mięsa ponacinać wzdłuż na środku – otwór około 3 cm. Zwinąć tak samo jak tradycyjne chrusty.
  • 3. Płatki porządnie rozdrobnić na panierkę. Obtoczyć w nich mięsne faworki.
    Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Faworki ułożyć na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno podane z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Płatki Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować