Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

  • wyświetlono: 510 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pierożki z ciasta francuskiego nadziane aromatycznym mięsem z marchewką :)

_DSC9601
  • 6 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

składniki podstawowe z zestawu B:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 większa marchewka
2 łyżki śmietany

składnik podstawowy dodatkowy:
40 dkg zmielonej łopatki wieprzowej

składniki robocze:
2 mini papryczki chili
2 goździki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kozieradki
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka jogurtu naturalnego

dekorację:
2 łyżki mleka
czarny sezam

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Orientalne pierożki z dipem czosnkowym

  • 1. Papryczki, goździki, ziarna kozieradki, gorczycy i kolendry zmielić w młynku, wymieszać z kurkumą, kardamonem i łyżeczką soli. Mięso przełożyć na patelnię, posypać mieszanką przypraw i polać sosem sojowym. Dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażyć. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnym oczku i dodać do mięso. Całość wymieszać i smażyć około 10-15 minut. Wystudzić.
  • 2. Ciasto francuskie rozwinąć i lekko rozwałkować. Pociąć na 24 kwadraty. Na ciasto nakładać farsz i sklejać pierożki. Ranty docisnąć widelcem. Pierożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego posmarować mlekiem i posypać sezamem. Pierożki piec pól godziny w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
  • 3. Śmietanę wymieszać z jogurtem, dodać 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz. Pierożki podawać z sosem śmietanowo-czosnkowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mieloneciasto francuskiekuchnia orientalnawieprzowinaprzekąskiprzyjęciekarnawałsylwesterpierożkiprzekąski na meczprzepis_miesiąca1000kreatywne_gotowanie15
 

Komentarze

Podobne przepisy

Cukiniowe krążki

Dodane przez: kada

Cukiniowe krążki z twarogiem i sosem czosnkowym

Pyszna, aromatyczna, chrupiąca...

cukinia

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Cukinia w serowej panierce z sosem czosnkowym

Taka serowa propozycja odmieni...

Chleb czosnkowy zapiekany  z serem camembert

Dodane przez: Anyzkowo

Chleb czosnkowy zapiekany z serem camembert

Pyszna propozycja dla chleba z...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Czosnkowy boczek z przyprawami

Gdy jest w piekarniku, po całym...

ryba

Dodane przez: Kasja1986

Chrupiące kawałki dorsza z sosem czosnkowym

Chrupiąca, pikantna panierka kryje...

Cukinia Orientalna

Dodane przez: Ewaba

Cukinia orientalna

Jest to ciekawa propozycja na tani...