Faworki (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę z sola przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Rozcieramy tworząc tzw. mokry piasek.
2.W drugiej misce ubijamy jajko z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę
3.Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem i mieszamy.
Dodajemy śmietanę i spirytus. Wyrabiamy ciasto, które zrobi się dość twarde i zbite.
4.Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy po czym składamy na pół lub na "trzy" i znów wałkujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Wtłaczamy przez to powietrze.
Wałkujemy na bardzo cienkie placki i wykrawamy romby lub prostokąty. Nacinamy po środku i przekładamy przez dziurkę tworząc kształt faworka.
5.Pieczemy faworki w rozgrzanym oleju na złoto. Trzeba pilnować bo proces ten jest bardzo krótki. Żeby olej się nie palił wrzucamy z faworkami po pół surowego ziemniaka. Zmieniamy ziemniaka po około 2-3 smażeniach.
Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.
Posypujemy cukrem.
Porady
Do podania faworków możemy użyć konfitury lub marmolady. Opcjonalnie czekolady.
Komentarze