Faworki (chrust)

4.5 (167 ocen)

Karnawał to czas pieczenia faworków choć u mnie piecze się je przez cały rok

Składniki:

  • 400g mąki pszennej tortowej
    50g masła
    1 jajko
    4 żółtka
    4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżka spirytusu (lub octu 6%)
    szczypta soli
    1 łyżka cukru pudru
    olej lub smalec do smażenia

    3 surowe średnie ziemniaki
    cukier puder z cukrem waniliowym do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki (chrust) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masło z mąką 1. Mąkę z sola przesiewamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę masło. Rozcieramy tworząc tzw. mokry piasek.
  • masa jajeczna 2. W drugiej misce ubijamy jajko z żółtkami i cukrem pudrem na puszystą masę
  • przed wałkowaniem 3. Do ubitych jajek dodajemy mąkę z masłem i mieszamy.
    Dodajemy śmietanę i spirytus. Wyrabiamy ciasto, które zrobi się dość twarde i zbite.
  • przed smażeniem 4. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy po czym składamy na pół lub na "trzy" i znów wałkujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie. Wtłaczamy przez to powietrze.
    Wałkujemy na bardzo cienkie placki i wykrawamy romby lub prostokąty. Nacinamy po środku i przekładamy przez dziurkę tworząc kształt faworka.
  • smażenie 5. Pieczemy faworki w rozgrzanym oleju na złoto. Trzeba pilnować bo proces ten jest bardzo krótki. Żeby olej się nie palił wrzucamy z faworkami po pół surowego ziemniaka. Zmieniamy ziemniaka po około 2-3 smażeniach.
    Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy.
    Posypujemy cukrem.

Porady

Do podania faworków możemy użyć konfitury lub marmolady. Opcjonalnie czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować