Faszerowane zawijaski drobiowe z pieczarkowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Smaczne, soczyste zawijane kotleciki z nieco pikantnym farszem.

  • 30 min

Składniki:

  • Filety drobiowe - 2 duże pojedyncze
    Pieczarki - 1/2 kg
    Cebula - 1 szt
    Pietruszka zielona - 2 łyżki drobno posiekanej
    Sól, Pieprz, Słodka papryka, Olej do smażenia
    Łyżka mąki, 1 jajko, bułka tarta - do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane zawijaski drobiowe z pieczarkowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety przecinamy w poprzek na połowy żeby nam wyszły 4 plastry. Rozbijamy dosyć cienko pod folią spożywczą uważając żeby nie podziurawić mięsa, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i odstawiamy do lodówki na czas robienia farszu.
  • image-14htbgo 2. Pieczarki oczyszczamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebule drobniutko siekamy. Na łyżeczkę oleju wrzucamy pieczarki, solimy, jak zaczną puszczać wodę dodajemy cebulkę i przesmażamy na niedużym ogniu aż odparuje nam wszystko. Na końcu dodajemy pieprz i siekaną zieloną pietruszkę.
  • 3. Na każdą porcje naszego fileta, nakładamy solidną łyżkę farszu, zawijamy ciasno jak gołąbka, szybko wkładamy do talerza z mąką i mocno dociskając obtaczamy. Później wkładamy do roztrzepanego jajka i na końcu do bułki tartej. Obtaczamy, moczymy ręce i ponownie obtaczamy, pamiętajmy, ze bardzo mocno ugniatamy panierkę żeby była spójna i nam nie odpadła.
    Teraz nasze roladki wstawiamy na pół godzinki do schłodzenia w lodówce.
    Po tym czasie rozgrzewamy olej w garneczku, ja miałam 20 cm i oleju tak na wysokość 3 cm żeby sięgały do połowy roladek. Do rozgrzanego wkładamy nasze 4 roladki, i na naprawdę średnim ogniu smażymy po ok 6 min z każdej strony. Na końcu odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy :)

Porady

Ja podałam ze kapeluszami pieczarek zapiekanymi z masełkiem, pietruszką i serkiem pleśniowym, oraz ze szpinakiem ze śmietanką. Ponieważ olej użyłam tylko raz, a trochę go idzie, to po ostygnięciu zlałam przez gazę do słoiczka i został do wykorzystania na kolejne roladki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować