Wałeczki drobiowe z nadzieniem pieczarkowym

4.5 (185 ocen)

  • 60 min

Smaczny pomysł na obiad:)

  • 60 min

Składniki:

  • 2 duże podwójne filety z kurczaka
    2 małe cebule
    3 jajka
    1 szklanka świeżo startej bułki tartej najlepiej z kajzerek
    do panierowania: 4 jajka oraz bułka tarta (ilość uzależniona od potrzeb)
    farsz:
    1 kg pieczarek
    2 serki topione z dodatkiem pieczarek
    przyprawy do smaku:
    pieprz cytrynowy
    papryka słodka mielona
    pikantna przyprawa do kurczaka
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wałeczki drobiowe z nadzieniem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenie mięsa. Zmielone mięso przekładamy do miski i dodajemy do niego jajka, bułkę tartą oraz przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy na patelni dwie łyżki oleju, wrzucamy cebulę i podsmażamy ją, dodajemy starte pieczarki, smażymy tak długo aż puszczą wodę, która następnie odparuje podczas smażenia wtedy dodajemy serki topione. Smażymy tak długo aż serki się rozpuszcza i połączą ze wszystkimi składnikami. Farsz studzimy.
  • 3. Dłonie moczymy w wodzie (wtedy mięso nie będzie nam się kleiło do dłoni) i nabieramy porcję mięsa, które spłaszczamy dłońmi, nakładamy farsz i formujemy z mięsa wałeczki (ich wielkość zależy od naszych upodobań). Tak przygotowane mięso obtaczamy w rozbełtanym jajku i panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować