Sałatka lodowa warstwowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Po moim ostatnim układaniu sałaty na talerzu postanowiłam zrobić ją w wersji urozmaiconej w formie sałatki o wielu zastosowaniach :)

  • 20 min

Składniki:

  • Sałata lodowa - 1/2 główki
    Pomidor malinowy - 1 szt duży
    Jajko - 3 szt.
    Serek Capresi Typu włoskiego - 1/2 kulki
    Ogórek małosolny - 2 szt,
    Szczypior - 1/2 pęczka

    Na sos:

    Jogurt grecki - 1 kubeczek 200 ml
    Majonez - 1 łyżka
    Ketchup - 3 łyżki
    Musztarda - 1 łyżeczka
    Czosnek - 2 ząbki
    Zalewa z ogórków małosolnych 2-3 łyżki
    Do smaku na czubku łyżeczki papryczka chilli













Sałatka lodowa warstwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ub9cg9 1. Jajka gotujemy na twardo, w międzyczasie robimy sos, łącząc w wszystkie składniki z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, mieszamy odstawiamy na chwilę do lodówki. Sałatę lodową kroimy na grubsze paseczki, jajka i pomidory na ósemki, capresi w większą kosteczkę, ogórka w półplasterki, szczypior siekamy. W miseczce układamy warstwy w/g uznania, ja miałam 3 warstwy sałaty, na tym po jajku, pomidorku, serku, częsciach ogórka i szczypioru, Każdą z warstw polewamy dosyć obficie sosem. Chłodzimy w lodówce tak minimum godzinkę. Smacznego.

Porady

Najfajniej nam smakuje ze śniadaniową kanapką :) Ale też super jako lekka przystawka do grillowanych smakołyków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy