Empanady i meksykańska pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć drobno pokrojoną cebulę do miękkości. Dodać również drobno pokrojoną paprykę, smażyć 3 minuty. Dodać rozgnieciony czosnek, smażyć ok. minutę.
2.Dodać zmielone mięso, smażyć kilka minut w międzyczasie mieszając i rozdzielając większe grudki.
3.Dodać pomidory z puszki i pokrojone w plasterki oliwki. Smażyć do momentu aż większość soku pomidorowego wyparuje. Gotowy farsz przestudzić.
4.Z ciasta francuskiego wycinać koła o średnicy 10cm. Na każde nałożyć mniej więcej po łyżce farszu i zlepiać pierogi.
5.Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem i piec ok. 20 minut w temp. 200st.
6.MEKSYKAŃSKA POMIDOROWA: zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek oraz sól, pieprz i chili do smaku. Całość doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki.
7.* Empanady podawać na ciepło wraz z meksykańską pomidorową serwowaną w niewielkich kokilkach.
Komentarze