Ekspresowe ciasto wiśniowe

4.5 (175 ocen)

Pyszne ciasto wiśniowe, które ekspresowo można zrobić w kilka chwil.

Składniki:

  • • 400 g ciastka czekoladowe kruche prostokątne,
    • 1 słoik dżemu wiśniowego,
    • 1 opakowanie kremu do karpatki bez gotowania,
    • 400 ml mleka,
    • nalewka wiśniowa,

    Polewa:
    • 2 łyżki masła,
    • 100 g czekolady deserowej,
    • 2-3 łyżki wody.
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ekspresowe ciasto wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozrobić krem do mleka. Wsypać zawartość torebki i miksować na najwyższych obrotach ok. 3 minut.
  • 2. Wyłożyć dno blachy 10 /30 cm papierem do pieczenia i pierwszą warstwę ciastek. A na ciastka połowę kremu.
    Później warstwa ciastek moczona w likierze wiśniowym, dżem wiśniowy, kolejna warstwa ciastek moczona w likierze, reszta kremu i ciastka moczone w likierze, górę ciasta polać polewą.
  • 3. Polewa:
    Czekoladę i masło rozpuścić, dodać troszkę wody i posmarować górę ciasta. Ozdobić wg uznania. Ja moje ciasto wiśniowe ozdobiłam kandyzowanymi wiśniami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować