Eklerki z kremem kawowym i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto parzone z pysznym kremem kawowym. Eklerki, to wyborny deser nie tylko na niedzielę. Smakuje małym i dorosłym łasuchom.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Eklerki z kremem kawowym i czekoladą



    SKŁADNIKI: na ok. 28 eklerków; czas przygotowania ok. 180 minut

    Ciasto parzone:

    250 ml wody
    125 g masła
    200 g mąki pszennej
    4 jajka
    1/4 łyżeczki soli




    Krem kawowy:

    1 budyń waniliowy na 0/5 l mleka
    2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
    100 g cukru
    0/5 l mleka
    150 g miękkiego masła




    Polewa czekoladowa:


    50 g gorzkiej czekolady
    50 ml śmietanki
    50 g siekanych orzechów do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto parzone Desery Eklerki

Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę z masłem wsypać mąkę i cały czas mieszając, gotować przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być szkliste i odstawać od brzegów garnka. Przestudzić. Do przestudzonego dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładkie ciasto.
    Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać na papier ciastka o długości ok. 10 cm i szerokie na ok. 3 cm.
    Piec w nagrzanym piekarniku 200'C przez ok 25 minut. Ciastka powinny być chrupiące ze wszystkich stron. Wystudzić.
  • 2.
    Krem kawowy:
    Odlać pół szklanki zimnego mleka do rozprowadzenia budyniu. Resztę zagotować z cukrem i kawą.
    Wlać rozprowadzony budyń, gotować przez dwie minuty, mieszając, żeby się nie przypalił. Wystudzić.
    Masło zmiksować do białości. Do utartego dodawać po łyżce zimnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej.
    Upieczone i zimne eklerki przekroić wzdłuż i nadziać kremem.Schłodzić w lodówce.
  • 3. Polewa czekoladowa:
    Śmietanę mocno podgrzać, dodać czekoladę w kostkach i rozpuścić.
    Przestudzić, polać chłodne eklerki czekoladę posypać siekanymi orzechami.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować