Eklerki z kremem kawowym i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Na gotującą się wodę z masłem wsypać mąkę i cały czas mieszając, gotować przez 2-3 minuty. Ciasto powinno być szkliste i odstawać od brzegów garnka. Przestudzić. Do przestudzonego dodawać po jednym jajku i dokładnie wymieszać lub zmiksować na gładkie ciasto.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać na papier ciastka o długości ok. 10 cm i szerokie na ok. 3 cm.
Piec w nagrzanym piekarniku 200'C przez ok 25 minut. Ciastka powinny być chrupiące ze wszystkich stron. Wystudzić.
2.
Krem kawowy:
Odlać pół szklanki zimnego mleka do rozprowadzenia budyniu. Resztę zagotować z cukrem i kawą.
Wlać rozprowadzony budyń, gotować przez dwie minuty, mieszając, żeby się nie przypalił. Wystudzić.
Masło zmiksować do białości. Do utartego dodawać po łyżce zimnego budyniu, za każdym razem dokładnie miksując. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej.
Upieczone i zimne eklerki przekroić wzdłuż i nadziać kremem.Schłodzić w lodówce.
3.Polewa czekoladowa:
Śmietanę mocno podgrzać, dodać czekoladę w kostkach i rozpuścić.
Przestudzić, polać chłodne eklerki czekoladę posypać siekanymi orzechami.
Smacznego :)
Komentarze