Eklerki z kremem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wodę gotujemy z masłem, a następnie do wrzącej wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy.
Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek, studzimy.
Do wystudzonego ciasta wbijamy po 1 jajku – kolejne wbijamy dopiero w momencie, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z masą.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 25 minut / 190C z termoobiegiem.
KREM KOKOSOWY:
Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy.
Mascarpone miksujmy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę.
Dodajemy ubitą na sztywno śmietanę kremówkę , wsypujemy podprażone wiórki kokosowe i wlewamy ciepłą żelatynę – wszystko razem dokładnie mieszamy, tak by żelatyna dokładnie się rozpuściła w kremie.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone eklerki kroimy na 2 części, nadziewamy schłodzonym kremem koksowym.
Komentarze