Dżem truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Z truskawek usuwamy szypułki, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, układamy je na sitku i czekamy aż ścieknie cała woda.
Truskawki przekładamy do garnka, większe dzielimy na połówki, zasypujemy cukrem
i odstawiamy na noc do lodówki aby puściły sok.
Następnego dnia truskawki zagotowujemy, dodajemy sok z limonek.
Odstawiamy na kolejne 12 godzin.
Następnego dnia odlewamy sok i gotujemy dżem na małym ogniu około 40-50 minut często mieszając.
Do dżemu dolewamy sok z truskawek, wyskrobujemy ziarenka wanilii i gotujemy jeszcze 10 minut.
Przekładamy zawartość garnka do wyparzonych słoiczków szczelnie zakręcamy.
Słoiczki umieszczamy w piekarniku, nastawiamy temperaturę na 180 stopni, po osiągnięciu temperatury odliczamy 10 minut,
otwieramy piekarnik i czekamy aż słoiczki przestygną.
Mam pewność, że słoiczki są dobrze zabezpieczone i zawartość ich się nie popsuje.
Smacznego!
Komentarze