Dżem owocowo-pomidorowy

4.5 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Dżem owocowo-pomidorowy robię co roku, bo ma wspaniały smak. Każdy, kto spróbuje, prosi mnie o przepis.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 2 kg śliwek
    ● 1/2 kg jabłek
    ● 2 gruszki
    ● 2 pomidory
    ● 80 dag cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem owocowo-pomidorowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dżem owocowo-pomidorowy 1. Śliwki przebieramy i myjemy.
    Pestki usuwamy. Jabłka
    i gruszki myjemy, obieramy,
    usuwamy gniazda nasienne.
    Miąższ kroimy w cząstki.
  • Dżem owocowo-pomidorowy 2. Pomidory polewamy wrzątkiem,
    hartujemy zimną wodą
    i od razu zdejmujemy skórkę.
    Usuwamy nasiona, a miąższ
    kroimy w ćwiartki.
  • Dżem owocowo-pomidorowy 3. Śliwki, jabłka, gruszki i pomidory
    smażymy w głębokiej patelni
    ok. 3 godzin, od czasu do
    czasu mieszając. Po godzinie
    dodajemy cukier. Mieszamy, aż
    się rozpuści.
  • Dżem owocowo-pomidorowy 4. Gorący dżem wlewamy do
    słoików, zakręcamy. Słoiki odwracamy
    do góry dnem i odstawiamy
    do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

ppws_07-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować