• Dla 8 osób
  • Łatwy

Doskonałe ciasto na karnawał :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka tortowa ( składnik na ciasto): 3 szklanki
    - żółtka: 6 sztuk
    - białka: 6 sztuk
    - kostka margaryny: 1 sztuka
    - łyżka cukru waniliowego: 4 łyżki
    - łyżka proszku do pieczenia: 1 łyżeczka
    - kakao: 1 łyżka
    - tłuszcz do foremki: 1 łyżka
    - budyń śmietankowy ( składniki na masę): 2 sztuki
    - rodzynki: 50 gramów
    - masło: 100 gramów
    - polewa toffi do dekoracji: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dyzio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małej misce miękką margarynę utarłam z cukrem waniliowym, żółtkami i delikatnie mieszałam wsypując mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubiłam pianę, którą dodałam do masy.
  • 2. Ciasto podzieliłam na dwie części, jedną wymieszałam z kakao, a drugą pozostawiłam bez zmian.
  • 3. Ciasto przelałam do dwóch foremek 30 x 20 cm, wysmarowanych tłuszczem i obie wstawiłam do piekarnika na pół godziny w temperaturze 180 C.
  • 4. Ugotowałam budyń według przepisu na opakowaniu, następnie ostudzony zmiksowałam mikserem 5 minut z miękkim masłem, na koniec dodałam rodzynki i masę ponownie wymieszałam.
  • 5. Kakaową część placka posmarowałam masą i przykryłam drugą częścią biszkoptu.
  • 6. Polewę toffi przygotowałam według przepisu na opakowaniu i posmarowałam górną część placka.
  • 7. Gotowe ciasto wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować