Szarlotka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Do miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto z margaryną, żółtkami, szczyptą soli. Wstaw do lodówki na 30 minut by się schłodziło.
NADZIENIE: Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z suszonymi owocami żurawiny, cukrem, cukrem waniliowym, bułką tartą, galaretką.
PRZYGOTOWANIE CIASTA DO FORMY: Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj 1 łyżką margaryny i obsyp 1 łyżką bułki tartej. 1/3 ciasta odłóż na kratkę z reszty wylep dno foremki formując jej wyższe brzegi. Na wierzch ciasta wyłóż masę jabłkową. Resztę ciasta rozwałkuj i przy pomocy radełka wykrój cienkie paski centymetrowej szerokości, które układaj na ukos na wierzchu ciasta. Foremkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 200 st C.
Ostudzoną szarlotkę udekoruj owocami suszonej żurawiny, lub obsyp cukrem pudrem.
Komentarze