Szarlotka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo lubię takie połączenie smaków!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • składniki na blachę 25x36cm
    CIASTO:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    25 dag margaryny
    4 żółtka
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    1 kg jabłek
    10 dag żurawiny
    szklanka cukru
    3 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki bułki tartej
    1 galaretka o smaku cytrynowym
    OPRÓCZ TEGO;
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z żurawiną 1. CIASTO: Do miski wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieć ciasto z margaryną, żółtkami, szczyptą soli. Wstaw do lodówki na 30 minut by się schłodziło.
    NADZIENIE: Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, wymieszaj z suszonymi owocami żurawiny, cukrem, cukrem waniliowym, bułką tartą, galaretką.
    PRZYGOTOWANIE CIASTA DO FORMY: Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, lub posmaruj 1 łyżką margaryny i obsyp 1 łyżką bułki tartej. 1/3 ciasta odłóż na kratkę z reszty wylep dno foremki formując jej wyższe brzegi. Na wierzch ciasta wyłóż masę jabłkową. Resztę ciasta rozwałkuj i przy pomocy radełka wykrój cienkie paski centymetrowej szerokości, które układaj na ukos na wierzchu ciasta. Foremkę z ciastem wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temperaturze 200 st C.
    Ostudzoną szarlotkę udekoruj owocami suszonej żurawiny, lub obsyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować