1 szklanka ciepłej wody,
45 g drożdży świeżych,
4 szklanki mąki* (plus minus pół szklanki - w zależności od wilgotności dyni),
2 łyżeczki miodu,
1/2 szklanki purée z dyni,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli
Do posmarowania:
4 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki,
szczypta słodkiej papryki,
szczypta chili
Dyniowe supełki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, wody, miodu oraz łyżki mąki robimy zaczyn. Czekamy ok. 5-10 minut aż ruszy. Dodajemy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
2.Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części robimy wałek, który następnie wiążemy w supełek.
3.Czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem, natką, papryką i chili.
4.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Każdy supełek smarujemy czosnkową "pomadą". Pieczemy ok. 20 minut.
Komentarze