Dyniowe supełki z czosnkiem

4.5 (199 ocen)

  • 30 min

cudownie pachną

  • 30 min

Składniki:

  • Porcja na 8 sporych supełków:

    1 szklanka ciepłej wody,
    45 g drożdży świeżych,
    4 szklanki mąki* (plus minus pół szklanki - w zależności od wilgotności dyni),
    2 łyżeczki miodu,
    1/2 szklanki purée z dyni,
    2 łyżki oleju,
    1 łyżeczka soli

    Do posmarowania:

    4 ząbki czosnku,
    2 łyżki oleju,
    pół łyżeczki suszonej natki pietruszki,
    szczypta słodkiej papryki,
    szczypta chili
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Dyniowe supełki z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, wody, miodu oraz łyżki mąki robimy zaczyn. Czekamy ok. 5-10 minut aż ruszy. Dodajemy do mąki, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  • 2. Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej części robimy wałek, który następnie wiążemy w supełek.
  • 3. Czosnek drobno siekamy, mieszamy z olejem, natką, papryką i chili.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Każdy supełek smarujemy czosnkową "pomadą". Pieczemy ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować