Dyniowe ślimaczki a'la cinamon rolls

0 (0 ocen)

To zdecydowanie jeden z najlepszych dyniowych wypieków. Bułeczki są mięciutkie, o pięknym żółtym kolorze, smakują i pachną korzennymi przyprawami, a kropkę nad i stanowi pyszna serkowa polewa – mówię Wam po prostu niebo w gębie – gorąco polecam!

Składniki:

  • (12 sztuk):
    • CIASTO DROŻDŻOWE:
    • 450g mąki,
    • 25g świeżych drożdży,
    • 200g puree z dyni,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki cukru,
    • ½ szklanki ciepłego mleka,
    • 40g masła,
    • Szczypta soli,
    • NADZIENIE:
    • 50g miękkiego masła,
    • 5 łyżek cukru trzcinowego,
    • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
    • ½ łyżeczki mielonego imbiru,
    • ½ łyżeczki mielonych goździków,
    • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
    • DODATKOWO:
    • 3-4 łyżki roztopionego masła do posmarowania bułeczek,
    • POLEWA:
    • 50g serka kremowego,
    • ½ szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżki syropu klonowego,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dyniowe ślimaczki a'la cinamon rolls - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    CIASTO DROŻDŻOWE: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i odstawiamy pod przykryciem na kilka minut, aby rozczyn zaczął pracować. W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Jajko mieszamy z pozostałym cukrem i dyniowym puree. Dodajemy rozczyn i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dosypujemy mąki i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut aż będzie gładkie, elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 60x25cm. Na cieście rozsmarowujemy nadzienie, zostawiamy 3cm marginesu wzdłuż dłuższego boku. Ciasto ciasno zwijamy zaczynając od dłuższego boku. Powstałą roladą kroimy na 12 równych części.
  • 2. Prostokątną formę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy w formie jeden obok drugiego. Smarujemy je roztopionym masłem. Układamy je luźno, bo urosną podczas pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około pół godziny do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułeczki pieczemy około 30-40 minut aż staną się złociste z wierzchu. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
  • 3. NADZIENIE: Miękkie masło o temperaturze pokojowej mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami.
    POLEWA: Serek kremowy miksujemy z cukrem pudrem i syropem klonowym. Cukier puder dodajemy stopniowo. Przygotowanym lukrem polewamy ślimaczki.
    Życzę smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować