Ślimaczki dyniowe z cynamonowym masłem

0 (0 ocen)

NAJLEPSZE! Zniknęły u nas w ciągu jednego dnia… Puszyste, mięciutkie, z maślano-cynamonowym słodkim środkiem. Tak obłędne, że musicie ich spróbować!

Składniki:


  • Ciasto:
    15 g drożdży świeżych
    100 ml mleka
    0,5 szklanki cukru
    0,75 szklanki puree z dyni Hokkaido
    50 g masła
    1 jajko
    500 g mąki
    1 duża szczypta soli
    Do posmarowania:
    100 g masła
    50 g cukru
    2 łyżeczki cynamonu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Ślimaczki dyniowe z cynamonowym masłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać puree i roztopione masło i wymieszać.
    Do misy robota wsypać mąkę, sól, resztę cukru, wlać rozczyn, dodać jajko i wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.

    Po tym czasie ciasto wyjąć, odgazować, rozwałkować na duży prostokąt.

    Miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem, posmarować rozwałkowane ciasto, zostawiając jeden brzeg wolny.

    Zwinąć roladę, przy pomoc nitki pociąć ją na około 14-16 kawałków. Ułożyć je na blasze wyścielonej papierem i lekko spłaszczyć. Odstawić do napuszenia na 20 minut.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
    Najlepsze jeszcze ciepłe ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Dynia Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować