Duszony kabaczek

4.99 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam 62 lata i jestem na emeryturze. Gotować zaczęłam już jako mała dziewczynka. W latach 70. nasiona kabaczka i różne przepisy na jego przyrządzenie przywiozła od rodziny z Ukrainy moja mama.

Składniki:

  • 1 kabaczek
    1 marchewka
    cebula
    mały koncentrat pomidorowy
    sól
    pieprz
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony kabaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszony kabaczek 1. Kabaczka myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
  • Duszony kabaczek 2. Na dużej patelni, na małej ilości gorącej oliwy, smażymy marchewkę. Mieszamy, aby się nie przypaliła. Przekładamy do większego garnka, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy
    na małym ogniu pod przykryciem.
  • Duszony kabaczek 3. Cebulę smażymy na oliwie na jasnozłoty kolor. Przyprawiamy do smaku, a następnie dodajemy do marchewki. Kabaczka również smażymy na
    oliwie na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy do marchewki z cebucebulą. Do podsmażonych warzyw wlewamy koncentrat pomidorowy (wymieszany z odrobiną zimnej wody), mieszamy, jeszcze
    chwilę dusimy. Podajemy na ciepło z pieczywem. Danie doskonale smakuje również na zimno, jako dodatek do kanapek albo dań z grilla.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować