Mam 62 lata i jestem na emeryturze. Gotować zaczęłam już jako mała dziewczynka. W latach 70. nasiona kabaczka i różne przepisy na jego przyrządzenie przywiozła od rodziny z Ukrainy moja mama.
Duszony kabaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka myjemy, obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę.
2.Na dużej patelni, na małej ilości gorącej oliwy, smażymy marchewkę. Mieszamy, aby się nie przypaliła. Przekładamy do większego garnka, podlewamy odrobiną wody, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dusimy
na małym ogniu pod przykryciem.
3.Cebulę smażymy na oliwie na jasnozłoty kolor. Przyprawiamy do smaku, a następnie dodajemy do marchewki. Kabaczka również smażymy na
oliwie na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy do marchewki z cebucebulą. Do podsmażonych warzyw wlewamy koncentrat pomidorowy (wymieszany z odrobiną zimnej wody), mieszamy, jeszcze
chwilę dusimy. Podajemy na ciepło z pieczywem. Danie doskonale smakuje również na zimno, jako dodatek do kanapek albo dań z grilla.
Komentarze