Duszona młoda kapusta

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Latem czasem podaję ją zamiast ziemniaków,

Składniki:

  • ● główka młodej kapusty
    ● łyżka masła
    ● 3 łyżki oleju
    ● łyżka smalcu ze skwarkami
    ● pęczek koperku
    ● pęczek szczypiorku
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona młoda kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy zewnętrzne
    liście, wycinamy głąba.
    Myjemy, osączamy i drobno
    szatkujemy.
  • 2. Szczypiorek i koperek myjemy,
    osuszamy papierowym
    ręcznikiem kuchennym. Drobno
    siekamy.
  • 3. Do dużego garnka wkładamy
    kapustę i wlewamy 1/2
    szklanki wody. Gotujemy ok.
    10 minut pod przykryciem.
    Następnie dodajemy masło,
    olej oraz smalec ze skwarkami.
    Wsypujemy szczypiorek koperek. Doprawiamy do
    smaku przyprawa uniwersalna i dokładnie mieszamy.
    Dusimy jeszcze ok.
    5 minut. Podajemy na ciepło.

Porady

Znakomicie smakuje z pieczonym mięsem, np. filetem z kurczaka lub indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować