Drożdżówki z serem i śliwką

0 (0 ocen)

Delikatne drożdżowe ciasto, a na środku pyszny ser i śliwka

Składniki:

  • Ciasto :
    500 g mąki
    250 ml mleka
    30 g drożdży
    50 g cukru
    50 g masła
    3 żółtka
    szczypta soli
    papier do pieczenia

    Nadzienie :
    250 g sera półtłustego
    60-80 g cukru
    1 jajko
    1 łyżka budyniu waniliowego
    1 cukier waniliowy (16 g)
    12 śliwek
    małe jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka Desery

Drożdżówki z serem i śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, dokładamy resztę składników i zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w cieple, aby podwoiło objętość.
  • 2. Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, suchy budyń, cukier waniliowy i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
    Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacinamy dwa razy.
  • 3. Ciasto odpowietrzamy, dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na placek o grubości 2-2,5 cm.
    Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Pozwalamy im podrosnąć, potem szklanką wyciskamy dołki, w które wkładamy po łyżce sera, dociskamy, a na nim układamy po dwie połówki śliwki.
    Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem.
    Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 175-180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować