Drożdżówki z budyniem

4.94 (175 ocen)

  • 2 godz.

Ulubione. Pyszne w dniu pieczenia, na drugi dzień jak i wcześniej zamrożone i potem odgrzane w mikrofali. Z tego przepisu wyszło mi 36 bułeczek.

  • 2 godz.

Składniki:


  • Składniki na ciasto drożdżowe:

    500 g mąki pszennej ( ja użyłam Lubelli do ciast drożdżowych - polecam )
    50 g świeżych drożdży
    5 łyżek cukru
    100 g margaryny
    2 jajka + 1 żółtko
    pół szklanki letniego mleka
    cukier waniliowy

    Składniki na budyń:

    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    cukru tyle ile podano na opakowaniu budyniu

    Dodatkowo:

    mąka do podsypania ciasta podczas wyrabiania ( niewiele )
    białko do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.94 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na bułeczki przed wyrastaniem 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, wlewamy mleko i 5 łyżek mąki ( z tych 500 g ) i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopioną ( chłodną ) margarynę, 2 jajka, żółtko, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy, a następnie wykładamy na blat i wyrabiamy gładkie ciasto, nieklejące się do ręki. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy lekko mąką.
    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 2. W tym czasie przygotowujemy budynie. Robimy je według przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka ( 3 szklanki ).
    Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go do lekkiego przestudzenia ( nie może być całkiem zimny, bo źle się będzie go rozsmarowywało ).
  • tworzenie rolady 3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat i jeszcze raz lekko wyrabiamy. Następnie dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok pół centymetra. Na każdy placek rozkładamy po równej części budyniu.
  • wycinamy bułeczki 4. Następnie zwijamy placek w roladę.
    Tak przygotowane rolady tniemy w plastry ok. 2 centymetry każdy.
  • bułeczki przed pieczeniem 5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie.
  • bułeczki po upieczeniu 6. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
    Gdy bułeczki podrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem.
    Pieczemy ok. 25 minut.

Porady

Bułeczki można zamrażać i potem wyciągamy z zamrażarki kiedy mamy na nie ochotę. Doskonale smakują do śniadania z kawą zbożową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń waniliowy Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować