Drożdżówki rwane z porzeczkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kruszonka:
Margarynę ,cukier i mąkę zagniotłam i na czas wyrobienia ciasta włożyłam do lodówki.
Ciasto:
Do miski wyspałam mąkę zrobiłam zagłębienie .
Do szklanki wlałam 100 mil mleka ,dodałam rozkruszone drożdże i łyżkę cukru , rozmieszałam, dodałam 3 łyżki mąki. Zostawiłam pod ściereczką na 30 minut. Po tym czasie przelałam do zagłębienia w mące. Resztę mleka jajo rozpuszczoną margarynę Kasię i cukier dodałam do pozostałych składników.
2.
Wymieszałam i zagniotłam ciasto , zostawiłam na godzinę pod ściereczką .
3.Wykonanie:
Porzeczki obrałam z szypułek .
Ciasto podzieliłam na 12 części robiłam placuszki.
Do miseczki wsypałam porzeczki dodałam 2 łyżki cukru i łyżkę maki ziemniaczanej zamieszałam.
Porzeczki przełożyłam na placuszki .
4.Zawijałam je do środka i kładłam do formy wyłożonej papierem . Jedna koło drugiej . Posmarowałam je rozbełtanym jajkiem .
5.Posypałam kruszonka startą na tarce i położyłam po dwie porzeczki na każdą bułeczkę.
Komentarze