Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Te rureczki są po prostu pyszne, rozpływają się w ustach. Zapewniam, że nie można poprzestać na jednej. Pomimo, że ciasto jest drożdżowe to jest ono lekko kruche, i do tego ta pyszna skorupka z cukru...lekko kwaśny krem. Pysznie...zapraszam:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżki cukru
    pół szklanki śmietany 12 %
    25 dag masła lub margaryny
    3 szklanki mąki tortowej
    1 całe jajko
    1 żółtko

    Krem:
    1 szklanka śmietany kremówki 30 %
    około 30 dag świeżych truskawek
    ewentualnie cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    1 białko
    około pół szklanki cukru
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    odrobina oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Rurki

Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto i formowanie rurek. 1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę siekamy z mąką, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto.
    Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem.
    Ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką stolnicy,kroimy w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijamy nimi spiralnie przygotowane foremki.
  • W białku i cukrze. 2. Białko roztrzepujemy widelcem. Cukier wysypujemy na talerzyk. Następnie smarujemy białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczamy w cukrze.
  • Upieczone. 3. Tak przygotowane rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Gorące zdejmujemy z foremek i dobrze studzimy.
  • Krem i napełnianie. 4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 200 ml.
    Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajmy mus z truskawek i dokładnie ubijamy, można dodać cukru pudru według uznania.
    Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniamy wystudzone rurki.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisy wyszło mi 38 sztuk rurek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować