Rurki z kremem śmietanowym

4.51 (145 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Rurki z kremem ! Debiut na blogu jak i w mojej kuchni. Pyszne, kruche rurki obtoczone w cukrze, wypełnione po brzegi bitą śmietaną z mascarpone. Grzeszne rurki to smak z dzieciństwa większości osób, nikt im się nie oprze, jestem pewna !

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Rurki około 40 sztuk na formie 9-10 cm

    mąka pszenna 400 g plus do podsypywania
    śmietana 210 g 12-18 %
    masło 83 % tł. 210 g
    szczypta soli
    cukier 4 łyżki

    Krem śmietanowy

    serek mascarpone 250 g
    śmietana 30-36 % 400 ml
    cukier puder 2-3 łyżki

Wystaw ocenę:

4.51 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Rurki

Rurki z kremem śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Mąkę przesiać do misy robota kuchennego, dodać sól wymieszać. Zimne masło pokroić w drobną kostkę, dodać z śmietaną wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można wyrobić ręcznie za pomocą siekacza do ciasta kruchego, siekając mąkę z masłem stopniowo dodając śmietanę. Stolnicę oprószyć mąką, przełożyć ciasto zagnieść chwilę. Następnie owinąć folią spożywczą i dobrze schłodzić. W tym czasie rurki metalowe nasmarować masłem. Komplet foremek to koszt rzędu 5-8 zł, proponuję kupić dwa zestawy wówczas ich przygotowanie trwa o wiele krócej. Część ciasta rozwałkować bardzo cienko 1 mm, za pomocą radełka wyciąć paski o szerokości 1-1,5 cm x 20 cm długości. ( pozostałe ciasto przechowywać w lodówce, przed pieczeniem powinno być schłodzone ). Pasek ciasta zawinąć spiralnie na metalową rurkę tak, aby lekko warstwy zachodziły na siebie. Cukier wysypać na płaski talerzyk, każdą rurkę obtoczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, z zachowaniem niewielkiego odstępu. Piec w nagrzanym piekarniku przez 15-20 minut w temperaturze 200 °C na jasnozłoty kolor. Gorące rurki ostrożnie zdjąć z formy, pozostawić do wystudzenia.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na najwyższych obrotach miksera. Serek mascarpone wymieszać z przesianym wcześniej cukrem pudrem. Ubitą śmietanę ostrożnie połączyć z serkiem. Początkowo do serka dodać trzy łyżki śmietany, wymieszać. Następnie dodawać partiami do śmietany po łyżce, każdorazowo krótko zmiksować. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego, rurki wypełnić kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować