Drożdżowe ciasteczka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rodzynki namaczamy w mleku, można dodać odrobinę alkoholu (, amaretto).
Do miski przesypujemy mąkę, robimy dziurę i wkruszamy do niej drożdże, wlewamy podgrzane mleko, mieszając z odrobiną mąki, w ten sposób tworząc zaczyn. Sypiemy na wierzch odrobinę mąki i odstawiamy miskę przykrytą kuchenną ściereczką w ciepłe miejsce. Po około 20 min., kiedy na zaczynie pojawią się pęknięcia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Naszą kulę pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 30 - 40 min. Przygotowujemy sobie cukier i cynamon, roztapiamy masło, odsączamy rodzynki i lekko obtaczamy je w mące.
Nasze ciasto należy teraz rozwałkować na placek o wymiarach 40 x 30 cm. Smarujemy go masłem, obsypujemy rodzynkami, cukrem i cynamonem i od dłuższej strony zawijamy w rulon.
Następnie kroimy rulon na kawałki o szerokości 4 cm i lekko spłaszczone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, o tak:
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 15 minut, do zrumienienia.
Smacznego
Komentarze