DROŻDŻOWE CIASTECZKA Z RODZYNKAMI

0 (0 ocen)

  • 20 min

przepis z Londynu

  • 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:

    250 g mąki
    15 g drożdży
    pół szklanki letniego mleka
    szczypta soli
    30 g płynnego masła
    30 g cukru
    1 jajko

    Na nadzienie:

    50 g płynnego masła
    100 g rodzynek
    50 g cukru (ja użyłam cukru brązowego - trzcinowego)
    łyżeczka zmielonego cynamonu
    1 żółtko
    1 łyżka wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżowe ciasteczka z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namaczamy w mleku, można dodać odrobinę alkoholu (, amaretto).
    Do miski przesypujemy mąkę, robimy dziurę i wkruszamy do niej drożdże, wlewamy podgrzane mleko, mieszając z odrobiną mąki, w ten sposób tworząc zaczyn. Sypiemy na wierzch odrobinę mąki i odstawiamy miskę przykrytą kuchenną ściereczką w ciepłe miejsce. Po około 20 min., kiedy na zaczynie pojawią się pęknięcia, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Naszą kulę pozostawiamy w misce przykrytej ściereczką do wyrośnięcia na 30 - 40 min. Przygotowujemy sobie cukier i cynamon, roztapiamy masło, odsączamy rodzynki i lekko obtaczamy je w mące.
    Nasze ciasto należy teraz rozwałkować na placek o wymiarach 40 x 30 cm. Smarujemy go masłem, obsypujemy rodzynkami, cukrem i cynamonem i od dłuższej strony zawijamy w rulon.
    Następnie kroimy rulon na kawałki o szerokości 4 cm i lekko spłaszczone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, o tak:
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy 15 minut, do zrumienienia.
    Smacznego 

Porady

REWELACJA DO KAWKI

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.89 (171 ocen)

Drożdżowe ciasteczka z cukrem.

To może cię zainteresować