Drożdżowe bułeczki z bitą śmietaną.

4.48 (178 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Trochę pracochłonne,ale warto poświęcić trochę czasu,żeby potem zjeść taką bułeczkę.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 50 dag maki
    2 jajka
    5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    15 dag cukru
    10 dag masła
    szczypta soli
    dodatkowo:
    śmietana kremówka 30% (330 dag)
    2 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do posypania
    białko to posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

4.48 (178 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Desery

Drożdżowe bułeczki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu żeby podrosły.
  • 2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Masło stopić i ostudzić.
  • Gotowe ciasto. 3. Do mąki dać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,mleko i szczyptę soli,zagnieść ciasto,na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.Wyrobić gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i ponownie zostawić w cieple na około 1 godzinę.
  • Uformowane bułeczki. 4. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki,posmarować roztrzepanym białkiem ,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Upieczone. 5. Upieczone bułeczki ostudzić.
  • 6. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie i przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
  • Przekładanie. 7. Ostudzone bułeczki przekrawać na pół,nakładać bitą śmietanę,nałożyć wierzch i posypać cukrem pudrem.

Porady

Pozostawić na chwilę aby bita śmietana stężała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować