Drożdżowe bułeczki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru,łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu żeby podrosły.
2.Jajka utrzeć z pozostałym cukrem.Masło stopić i ostudzić.
3.Do mąki dać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,mleko i szczyptę soli,zagnieść ciasto,na koniec wlać roztopione i przestudzone masło.Wyrobić gładkie ciasto.Przykryć ściereczką i ponownie zostawić w cieple na około 1 godzinę.
4.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części i uformować bułeczki,posmarować roztrzepanym białkiem ,układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Upieczone bułeczki ostudzić.
6.Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wodzie i przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno,dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
7.Ostudzone bułeczki przekrawać na pół,nakładać bitą śmietanę,nałożyć wierzch i posypać cukrem pudrem.
Komentarze